Verhalen over het kanaal

Haven in Zicht 1902.  Door de familie Ruissen gevonden in het nalatenschap van Adriaan Ruissen:

Lees hier het verhaal:   Haven in Zicht verhaal – Adriaan Ruissen  (PDF)

 

opvissen van Zeemijn KOP voor web

Kees Niemeijer uit Hansweert was gezagvoerder op een inspectievoertuig van Rijkswaterstaat en zag de mijn. Lees het verhaal: Kees Niemeijer en de zeemijn

Jan Westrate uit Wemeldinge werkte als timmerman bij Rijkswaterstaat en als hulpkantonier.  Hij woont zijn hele leven in Wemeldinge.

W; Ja, het kanaal was voor iedereen het toevluchtsoord eigenlijk daar ging je naartoe, als je een rondje ging lopen dan ging je naar de sluizen, maar dan was 't altijd drukte en gedoe. Het was natuurlijk een machtig druk bevaren kanaal in die tijd, dus er was altijd wat te beleven. Vooral als er dan een dag storm geweest was of, dan was het een behoorlijk overspannen toestand altijd, want de schippers hadden altijd de naam dat ze zo verdraagzaam en behulpzaam waren naar elkaar toe, behalve als ze twee dagen stil moesten liggen, [ gelach] dan was niet, dan was het wel anders hoor. Dan zouden ze mekaar bijna de grond in gevaren hebben om aan de beurt te komen.. Maar voor de rest, ja. Dat was toch wel een aparte gemeenschap, die schippers, hoor, want je had wel de natte en de droge kant van het dorp. Niet dat er wat zat of zo, maar die van de sluis die wisten nauwelijks wat er op de rest van het dorp leefde, of speelde of wat dan ook.

Lees meer van een interview met Jan Westrate hier. Jan Weststrate

 

In 1966 was het ook groot feest in Wemeldinge en Hansweert vanwege het 100-jarig bestaan van het Kanaal door Zuid-Beveland. Oud parlevinker, Leo Walrave, herinnert het zo:

 "Toen was alles nog in tact. Dat was in 1966. Toen hebben ze gondelvaarten gehouden en is er een Oranjefeest gegeven. Er was een optocht...Het werd in het dorpshuis gefeest en artiesten als  Andre van Duin en Corrie Konings werden toen opgebeld om te komen feesten. Wat het kostte werd uit het zakje gepakt en hier alstublieft. Het was natuurlijk het grote feest van de parlevinkers, dik doen van ons eigen geld. "

 

 

Ook verhalen?  Mail ze naar kanaal1866 at gmail.com